Kuchnie świata
Dzisiaj odwiedziła nas mama Poli-Pani Sonia. Chciała nam opowiedzieć o swojej pracy w sklepie „Kuchnie świata”. Przyjechała do nas z mnóstwem jedzenia z różnych zakątków świata.
Na tablicy była mapa świata z kontynentami i kilka flag różnych państw. Naszym zadaniem było wybrać po kolei flagi.
Pierwszym wybranym przez nas krajem była Brazylia. Tam pije się yerba mate. Wąchaliśmy ją, widzieliśmy kubek i specjalną słomko- łyżeczkę do jej picia.
Potem były Indie. To różne zapachy- przyprawy w pojemnikach do wąchania.
Widzieliśmy czarną sól, z której robi się jajecznicę bez jajek, łososia bez łososia. Garam masala- zmieszanie 10 przypraw.
Kolejny kraj- Korea- to bardzo dziwne rzeczy do jedzenia. Lody o smaku wasabi, Korea słynie z bardzo ostrych zup.
Meksyk to duże zabawy, imprezy to Ameryka Północna. Meksyk to mąka kukurydziana z których robi się tortille, a z nich tacosy.
W Meksyku jest sos czekoladowy mole, który używa się do kurczaka.
Nowa Zelandia i Australia- to orzechy makadamia, wegemaite- smarowidła jak nutellą o smaku drożdży. Je się tam jagnięcinę, małże nowozelandzkie,miód manuka. Pomaga on w różnych chorobach i ranach. Jest bardzo drogi. Mały słoiczek kosztuje 500zl.
Wojtek wylosował Etiopię czyli państwo w Afryce. Tam są najlepsze kawy na świecie. Nawet taka na zimno w butelce. Obok jest Madagaskar, gdzie króluje wanilia.
Olek wylosował Włochy, czyli Europę. Włochy kojarzą się z pizzą i makaronami. Oglądaliśmy kolorowe makarony w różnych kształtach. Jest tam makaron czarny barwiony atramentem z kałamarnicy. Tam jest cała seria wyrobów bezglutenowych i bez laktozy.
Z Włoch jest również oliwa z różnymi dodatkami i przyprawami. Są też gotowe sosy do makaronu np z orzechów włoskich.
Tadzio wylosował Tajlandię. Leży ona w Azji. Tam są makarony sosy, mąka ryżowa, z której robi się mochi i mleczko kokosowe.Tajlandia słynie z makaronów: ryżowych, pszennych, z manioku, sojowych.
Hania wylosowała Japonię, jest położona na wyspach. Japonia to to ryż i ryby. Najpopularniejsze potrawy to sushi i zupa miso. Sushi robi się z ryżu, glonów, ryb i dodatków. Zawija sie w matę. Sushi je się z wasabi i imbirem. Imbir różowy jest barwiony koszenilą to barwnik z robaczków. Zupa miso jest robiona z pasty miso, białego tuńczyka, glonów, tofu i szczypiorku. Słodycze japońskie to kit katy.
Na końcu uczyliśmy się obsługiwać pałeczki do ryżu. Całe szczęście że były specjalne uchwyty – ludziki, które nam w tym pomogły.
Stany Zjednoczone. Jest tu mnóstwo różnych słodyczy, kolorowych, ale nie do końca zdrowych. Czasem można ich spróbować, byle nie za często. Są też różnorodne chipsy, makaron z serem, sosy do marynowania mięs na grilla. Są tu popularne bardzo różne musztardy. Babeczki czekoladowe. Syrop klonowy , pianki. Napoje prime- woda kokosowa z dodatkami.
Na koniec usiedliśmy przy wspólnym stole- rozwiniętym papierze z narysowanymi talerzami. Naszym zadaniem było narysowanie na talerzach to co nam się najbardziej podobało.
Pani Sonia pokazała nam wiele ciekawych rzeczy. Jeszcze do nas przyjdzie z inną niespodzianką.