Pszczółki na tropie zdrowego odżywiania
W naszej grupie od września realizujemy ogólnopolski projekt edukacyjny ,,Na tropie zdrowego odżywiania”. Rozmawiamy o warzywach i owocach, dowiadujemy się dlaczego warto je jeść. We wrześniu poznawaliśmy walory odżywcze kalarepy. Panie z kuchni często serwują nam na przekąskę słupki kalarepki. Śmiejemy się, że zajadamy wtedy ,,fryteczki” z kalarepki. W październiku, gdy tematyka naszych rozmów dotyczyła jesieni, rozmawialiśmy o orzechach. Wzięliśmy udział w wielu zabawach, w których główną rolę odgrywały właśnie orzechy. Graliśmy na orzechach do muzyki, układaliśmy orzechowe szlaki i wykorzystaliśmy orzechy do zabaw matematycznych. W grudniu natomiast kosztowaliśmy pomarańczy. Samodzielnie wyciskaliśmy z nich soczek. Był przepyszny. W sam raz na podwieczorek 🙂