WITAMINKI Z SADU I OGRODU

Jesień, ze względu na bogactwo owoców i warzyw, jest bardzo dobrą okazją, aby poznać nową wartość, jaką jest ZDROWIE. Ostatnie dwa tygodnie października upłynęły na poszukiwaniu i utrwalaniu wiadomości dotyczących naszego zdrowia. Sprawdzaliśmy, co jeszcze można zrobić z jesiennych warzyw i owoców, by nabrać odporności i nie zachorować podczas zimy. W koszyku pani Jesieni znaleźliśmy wiele owoców i warzyw, m.in. jabłko, cebulę, wokół których zbudowaliśmy wiele atrakcyjnych aktywności.  Dowiedzieliśmy się, co to znaczy i jak ubrać się „na cebulkę” (czyli tak, by się nie przegrzać i nie zachorować). Wiemy już jak zrobić pyszny mus jabłkowy. Poznaliśmy też dynię – określaliśmy jej kształt, kolor, wygląd. Dzieci wysłuchały utworów (wierszy i opowiadań), które były punktem wyjścia do rozmów o zdrowym odżywianiu się. Z warzyw, panie kucharki zrobiły dla nas przepyszną surówkę. Misie wiedzą już, że nawet najzdrowszymi produktami nie wolno się przejadać. Aby utrwalić nazwy warzyw i owoców, bawiliśmy się bardzo aktywnie, m.in. w rozpoznawanie warzyw i owoców po smaku, dotyku, układaliśmy obrazy warzywno-owocowe, określaliśmy ich kolor… Ćwiczyliśmy sprawność manualną poprzez zabawy z plasteliną, masą solną… Poszerzyliśmy wiadomości na temat ziemniaków (gdzie rosną, jak się je wykopuje i zbiera oraz co można z nich przygotować), przygotowaliśmy z nich stemple, były również wyścigi z ziemniakiem na łyżce. 

A wszystko to dzięki naszym kochanym rodzicom, którzy wzbogacili nasz kącik przyrodniczy w warzywa i owoce 😉